Hoe is dat leven in Thailand?

Gepubliceerd op 20 januari 2024 om 09:18

Elke dag verwonder ik me over het feit dat ik 9621km, in vogelvlucht , van mijn geboorte land verwijder ben. Ik denk dan ook dat het voor velen een droom is om te leven in een tropisch land.  Maar de werkelijkheid kan wel eens anders zijn. 

Op instagram en andere media kanalen zie je volop reizigers die het land doorkruizen naar verschillende droom bestemmingen. Toch deze mensen laten alleen het prachtige en het opwindende zien. 

Ik raad mensen aan die van plan zijn om hier te komen leven of werken het land toch op zijn minst een drietal maanden te geven.

En niet alleen naar de bekende toeristische plaatsen te reizen maar ook de mindere. Als toerist die hier voor enkele weken komt zal je niet veel last ondervinden van de taalbarriere, toch als je zoals mij leeft op het platteland is dit een feit dat een probleem kan vormen.

Ik ben dan ook Por ontzettend dankbaar voor al de keren dat ze voor mij vertaalde of iets regelde.

Gewoon een busrit hier nemen tot in Bangkok is al een avontuur op zich. Je moet dan de buscompany bellen en vragen op welk uur de bus vertrekt. En natuurlijk spreken deze mensen totaal geen Engels, begin er maar aan als je geen woord Thais spreekt of verstaat. En dan spreken we nog niet over het feit dat er in Thailand een heel ander uur systeem wordt gebruikt dat met niks te vergelijken is met de rest van de wereld.

Ik hoor ook dat eenzaamheid een belangrijke rol speelt voor expats, immers je kan je maar beperkt uiten tot je omgeving door de taalbarriere wat dan ook soms frustraties opwerkt.

Vandaar dat veel expats samenkomen in bepaalde delen van het land zoals in Pattaya, Chiang Mai en Bangkok. Alles lijkt daar ook meer als hun thuisland waardoor je minder uit je comfortzone moet komen. Immers alles wat je kent is aanwezig. Europees eten, dranken en gelegenheden waar je kunt samenkomen met landgenoten. 

Thailand heeft een fantastisch lekkere keuken, maar vroeg of laat ga je sommige gerechten van je thuisland missen. In mijn geval dus speculaasjes.

Is het dan in Thailand kommer en kwel? Nee, natuurlijk niet alles hangt af van hoe flexibel je bent en jouw wil om je te integreren in een vreemde cultuur.

De Thaise bevolking is een zeer open samenleving en wanneer ze merken dat je open staat voor hun gewoonten en taal dan ben je meer dan alleen welkom.

Wat me soms ergert is het feit dat ik soms Europeanen hoor uiten dat Thais zeer lui zijn en liever in hun hangmat hangen dan dat ze werken....

Ik denk dat dit komt doordat wanneer de Thais aan het werken zijn de meeste buitenlanders nog aan het slapen zijn.

Tengevolge van de extreem warme temperaturen staan Thais zeer vroeg op, zo rond 05.00 in de ochtend, zodat ze kunnen genieten van de koelte om te werken. En ja, in de namiddag liggen de meeste Thais dan in hun hangmat zodat ze hitte vermijden. Later in de avond zie je ze dan terug keren naar hun werk.

Wat wel een feit is dat organiseren en op tijd zijn niet de beste kwaliteit zijn van de meeste Thais. Ook het openbaar vervoer is grillig en onderhevig aan plotse veranderingen. 

Ben je een pietje precies dan ga je je verschrikkelijk ergeren over deze feiten.

Toch elke dag geniet ik van de zonsopgangen voordat ik naar het werk vertrek en nuttig ik mijn ontbijt buiten op het terras. De verschillende vogelzangen en andere dieren geluiden zijn een pracht om naar te luisteren en is mijn persoonlijke mindfulness.

De natuur hier kan overweldigend mooi zijn en maakt dat alle ongemakken verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Op de plaats waar we nu leven kan ik genieten van een zwempartij na het werk in het zwembad van het resort. Een luxe die ik me nooit heb kunnen permiteren in België.

Mensen hebben hier veel minder maar genieten meer van hun familie, vrienden door samen te eten, te grappen en te praten met elkander.

Ik leef hier ook veel meer buiten dan in mijn thuisland wat natuurlijk te verklaren is door het klimaat. Daar waar je in België enkel kunt hopen op wat zonneschijn in de zomermaanden zie je hier het zonnetje bijna elke dag van het jaar.

Dit is dan ook iets waar je rekening mee dient te houden, temperaturen kunnen hier stijgen tot wel 40°c in de zomer. Als hitte een probleem voor je is dan kun je beter een andere bestemming kiezen.

Voor mezelf is het juist andersom, thuis in België had ik enorme last van buikkrampen en dit vooral bij koud en vochtig weer. Die klachten zijn zo nu onbestaande doordat ik warmte veel beter kan verdragen dan de koude.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen

Reacties

Geert Scholliers
3 maanden geleden

Hallo Bert !
het is heel erg leerrijk hoe je je huidige leven in een land als Thailand weet te verwoorden. Mijn vriendin woont en werkt nog steeds in Thailand en we weten eigenlijk niet heel goed wat we willen doen... komt zij naar België ... of ga ik naar Thailand ? Het is een avontuur op zich hé, maar ik vind je initiatief dat je hebt genomen ontzettend knap én sterk ! Het getuigt van doorzettingsvermogen en vastberadenheid. Ik kijk uit naar nog méér interessante weetjes en nieuws van een Belg vanuit Thailand!
Groet uit Mechelen!
06 april 2024, 13u54, 24°C !

Maak jouw eigen website met JouwWeb