Leven op het platteland....

Gepubliceerd op 8 oktober 2023 om 06:11

Op het moment logeer ik in het ouderlijke huis van mijn vriendin in het dorp Baan Kut Saeng. De dichtbij zijnde stad is Udon Thani wat toch zo een 1.5 uur rijden van hier is. Het noordoosten van Thailand bestaat hoofdzakelijk uit landbouw gemeenschappen en wordt bezien als het arme gedeelte van Thailand. Maar is het hier echt armoedig? Wel alles hangt een beetje af wat je verstaat onder armoede. Als je opzoek bent naar een plaats waar je volop kunt uitgaan en genieten van het nachtleven, of je houdt van shoppen, luxe plaatsen  en lekker uitgaan eten dan ben je hier op het platteland op de verkeerde plaats. Daarentegen als je houdt van rust en natuur, waar iedereen elkander kent en je niet bang bent om wat luxe minder te hebben dan is het noord-oosten je plaats. Alles verloopt hier op een rustiger ritme en het meeste werk wordt in de vroege ochtend gedaan wanneer de temperatuur nog aangenaam koel is. Hier zie je ook weinig afrastering en alles is open en toegangkelijk, iedereen weet waar iemands eigendom begint en eindigd.En buren lopen gewoon binnen of langs voor een praatje of om te komen eten.  Kippen, honden en katten lopen hier vrij rond op ieders erf. De meeste hebben een tuintje waar ze hun groenten en/of bloemen kweken maar deze kun je in niks vergelijken met een Belgisch tuintje waar alles spik en span wordt onderhouden. Thais geven er niet om als er wat onkruid groeit of dat het gras wat te lang is. In vele gevallen wordt dat wat wij als onkruid beschouwen opgegeten in salades of als bijgerecht. In het oosten wordt niks weggegooid als het eetbaar is. Vandaar dat je hier op deze plaatsen de meest exotische gerechten ziet met insecten, ingewanden, amfibieën etc....

Mensen hebben hier niet veel luxe maar zijn ze daarom armoedig? In mijn ogen niet....hier leeft nog een gemeenschapsgevoel en iedereen zorgt voor elkander. Wat niet kan gezegd worden van het leven in de steden waar je opgaat in de massa.

Op het platteland kan het wel voorvallen dat er geen watertoevoer meer is en dat je je dan moet wassen met een koude emmer water die je opschept uit het daarvoor bestemde bad. Maak dus niet de vergissing door lekker een badje te nemen in dit water......dit is hun waterreserve en deze wordt ten alle tijden bijgevuld zodra dit mogelijk is.

Rating: 5 sterren
1 stem

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.