Leven als een expat in Thailand

Gepubliceerd op 28 november 2023 om 06:43

Is er een groot verschil tussen komen als een toerist in Thailand of hier wonen als een expat?

Wel ten eerste als je werkt in Thailand blijf je meer op één plaats dan op verkenning te gaan doorheen het land. Je hebt als toerist waarschijnlijk ook een budget opgespaard waardoor je je van alles kunt aankopen en doen waardoor je vakantie onvergetelijk wordt.

Dit is voor ons werkende expats dan alleen maar voorbehouden in de vakanties, en dan alleen als het financieel mogelijk is, immers als je werkt als leerkracht in Thailand is je inkomsten behoorlijk lager dan in je thuisland.

Je wordt ook meer geconfronteerd met de seizoenen, vroeger ging ik meestal rond januari, februari omdat dit de meest aangename maanden zijn om in Thailand rond te reizen daar de temperaturen dan mild zijn.

Nu ervaar je het regenseizoen, winter (temperaturen rond 19 tot 28°c) en op het moment van schrijven gaat de lente in. Alleen het hete seizoen moet ik nog ervaren wat temperaturen gaat brengen rond de 40 - 45°c.

Als je als toerist komt heb je ook veel minder te maken met de bureaucratische kant van Thailand......

Visums, werkvergunningen, rijbewijs van dit alles moet je niet wakker liggen als je op bezoek komt.

De zoektocht naar werk, als je nog niet gepensioneerd bent wordt je ook bespaard.

En vooral als hier je toekomst vanaf hangt om te kunnen verblijven in dit mooie land kan dit de nodige zorgen met zich meebrengen.

Immers je bent niet de enige die hier naar opzoek is, vele dromen ervan om hier een bestaan op te richten.

Naast werk moet je opzoek gaan naar welk deel van Thailand je je wil vestigen. In mijn geval kwam werk op de eerste plaats waardoor mijn keuze van verblijven beperkt was tot de omgeving van de school waar ik werk.

Is Wang Nam Yen de plaats waar ik naar opzoek was?  In alle eerlijkheid....nee... maar wilde ik hier kunnen blijven dan moest ik dit werk wel aanvaarden. 

Wang Nam Yen is een slaperig plattelands stadje waar niet veel te beleven bevalt in termen van uit gaan of om belangrijke toeristische plaatsen te bezoeken.

Toch heeft het ook zijn charmes, zo zijn onze weekendtripjes met de scooter super leuk. Er is nog veel natuur en het verkeer is niet zo hectisch of gevaarlijk zoals in meer toeristische delen van het land.

En ondanks zijn isolatie heeft het toch nog leuke koffie huisjes, restaurantjes en zijn de grote warenhuizen aanwezig.

Toch is het mijn droom om me later te vestigen nabij de kust of in het noordoosten van het land en wie weet komt dit er nog wel van....

Doordat je veel langer verblijft in het land komen ook de culturele verschillen veel sterker naar voren daar je er meer mee wordt geconfronteerd.

Een andere wijze om naar het leven te kijken, anders omgaan met financiën of een andere werk mentaliteit of godsdienst beleving dit zijn maar enkele dingen die je als toerist misschien wel tegenkomt maar die later wanneer je in je thuisland terug bent vergeet en niet meer ervaart.

Go with the flow is iets wat je zeker moet leren indien dit niet je motto vroeger was......anders ga je je vast en zeker in alles en nog wat beginnen ergeren.

Is de bus niet op tijd...ok....geeft niet ze zal wel komen. Is de trein uren te laat...komt wel in orde....vroeg of laat zal hij wel passeren. Zijn er werken nodig en komen ze niet opdagen...dan is het voor een andere dag....

Heimwee is zeker ook iets dat vroeg of laat naar voren zal komen en zeker wanneer je familie achter laat....maar het beste advies dat ik hiervoor kan geven is dat je het niet moet wegdrukken. Laat het over je komen, ervaar het en desnoods her evalueer je toekomst.

Heimwee kan ook in kleine dingen naar voren komen, zo had ik de vorige keer het gemis van een speculaas koekje bij mijn koffie, ik weet het het klinkt belachelijk maar stel je je eens voor dat wat je eigenlijk eens wilt er niet is.

Dus opzoek naar een vervanger.... :-)

Wat je je ook moet bedenken is dat je ondanks al je aanpassingen aan de cultuur, taal en andere je steeds zal worden beschouwd als een buitenlander en dat je in gerechtelijke aangelegenheden steeds zal worden benadeeld.

Een andere kwestie waar je zeker rekening mee moet houden is dat je in Thailand geen pensioen opbouwt als buitenlander. Dus m.a.w wanneer je je pensioen leeftijd hebt bereikt je geen pensioen van Thailand zal ontvangen ondanks je taxen mee betaald.

Voor mezelf heb ik gelukkig al wat jaren in België gewerkt, hierdoor heb ik voor later toch wat financiële zekerheid opgebouwd.

Dit zijn toch wat zaken waar je zeker rekening moet houden wil je een toekomst opbouwen in Azië.

Maar....iedere dag sta ik op en denk ik....hoe zot is dit....ik woon, werk en leef in Thailand...een jongensdroom is werkelijkheid geworden.

En ondanks alle onzekerheden ben ik gelukkig dat ik deze stap heb durven zetten en we zien wel wat de toekomst brengt.....

Hakuna Matata........

 

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb