Een leerkracht in Thailand.........

Gepubliceerd op 11 november 2023 om 02:45

Werken als leerkracht Engels in Thailand........Hoe is dat?? Wel vergeet allereerst al die filmpjes op Tik Tok, facebook en andere media. Het is maar het topje van de ijsberg die ze laten zien, lesgeven is meer dan alleen maar dansen en leuke dingen doen met je studenten.

Lesgeven in Thailand is een avontuur op zich waar bij je jezelf moet aanleren "to go with the flow" kun je dit niet dan staan je een paar verrassingen en frustraties te wachten.

Het Thaise schoolsysteem is niet zoals in België, georganiseerd en strikt.  Zo was me verteld dat de eerste dag op school, een maandag, een dag zal zijn van kennismaking en voorbereiden op de komende lessen die woensdag zouden plaatsvinden.  Wel, toen ik de deze wel bepaalde dag aankwam op school kreeg ik mijn lessenrooster op een klein papiertje in het Thais en de mededeling dat ik direct mocht beginnen met les te geven.....euh....maar ik dacht dat ik gewoon moest kennismaken vandaag???? Dus daar sta je dan voor 40 studenten zonder voorbereiding en ja de eerste les kun je je voorstellen en de studenten zich laten vorstellen maar wat als je deze groep het volgende uur terug hebt?  Improviseren is een nieuwe vaardigheid van me geworden. In één week zie ik 14 klassen met elk zo'n 30 a 40 studenten elk met hun eigen niveau van Engels. 3 klassen moet ik punten geven en les geven met een boek (die ik niet had) de andere klasjes krijgen geen punten en mag ik les geven zoals ik wil. 

Toen ik uiteindelijk na twee weken een paar boeken kreeg met een luister CD was ik natuurlijk blij.  Alleen de school had geen cd-speler en mijn laptop bevat geen CD speler.  Gelukkig na een lange zoektocht op het internet de tracks kunnen downloaden.

Vol enthousiasme de volgende dag naar de les maar wat blijkt,  de studenten achteraan de klas konden het geluid komende van mijn laptop niet horen......grrrr..

Ok, de laptop dan maar verbinden met de televisie met een kabel en zo de luister oefeningen afspelen. Yep, klinkt goed in theorie maar in werkelijkheid was er een defect aan de kabel dus geen connectie mogelijk. Dus ik laat een Thaise hulp leerkracht komen en leg de situatie uit dat ik op deze manier geen les kan geven en een nieuwe kabel nodig heb. Deze kijkt zeker 5 minuten naar de televisie en begint allerlei andere oorzaken te zoeken, uiteindelijk zegt ze, de kabel is kapot. Ja, dat is wat ik je vertelde en wat nu? Ze verdwijnt en komt niet meer terug......dus de volgende noodoplossing was dat ik aandachtig luisterde naar de track en deze hardop zegde voor de studenten. En dit is maar één voorbeeld maar er zijn nog vele andere problemen waar je voor komt te staan als leerkracht.

Is lesgeven dan alleen maar frustratie, nee natuurlijk niet maar verwacht alleen geen sprookje. Thaise studenten zijn over het algemeen zeer beleefd en hebben veel respect voor leerkrachten. Maar aan de andere kant verwacht geen klas die stil zitten en vol enthousiasme met je mee doen. Het is als leerkracht dan ook je missie de les zo interessant mogelijk te geven met bijvoorbeeld beeld en geluid materiaal dat op een leuke grappige manier wordt gebracht. Thaise studenten houden van grapjes, lachen en spelletjes.

Dit alles brengt natuurlijk met zich mee dat je veel opzoek werk hebt en voorbereiding.

Veel buitenlandse leerkrachten komen naar Thailand met de gedachte wat les te geven en het mooie Thailand te ontdekken.

Wel in werkelijkheid ben je dus veel bezig met je lessen voor te bereiden en verbeterwerk in je vrije tijd en heb je weinig of geen tijd om iets anders te doen.

En toch is het een avontuur op zich en zou ik het niet anders willen, iedere dag komt met uitdagingen en verrassingen en dat maakt het uitdagend.

Rating: 5 sterren
1 stem

Reactie plaatsen

Reacties

Katrien Flooren
8 maanden geleden

Dat lijkt me daar een hele uitdaging! Veel succes Bert!

Christiane
8 maanden geleden

Mooi om te lezen!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb